SÓJA
Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. Sója je dvojděložná samosprašná rostlina pěstovaná komerčně ze semene. Semena jsou většinou oválná, ale existují kultivary s plochými či protáhlými semeny. Sója má jednoduché primární listy, sekundární listy jsou většinou trojčetné. Hlíznatý kořenový systém sestává z hlavního kořene, z kterého vycházejí postranní kořeny. Většina kultivarů je pokryta jemnými trichomy (je ochmýřená). Lusky jsou rovné nebo lehce zakřivené a dosahují délky od 2 do 7 cm.
Obsahuje aminokyseliny, které se normálně objevují jen v mase a nenasycených tucích, minerály, vitamíny a mnoho dalších látek, prospěšných pro náš organismus.
Účinky na organismus
- Aktivuje metabolismus bílkovin
- Podporuje vylučování tekutin z těla
- Zlepšuje vstřebávání bílkovin, železa a vápníku
- Působí protizánětlivě
- Pomáhá při únavě
- Zlepšuje krvetvorbu
- Ovlivňuje růst buněk
Pěstování
Sója je teplomilná plodina. V našich podmínkách ji lze s úspěchem pěstovat v kukuřičné a teplejší řepné výrobní oblasti. V průběhu vegetace je náročná i na vláhu. Největší vliv a riziko na úrody sóji má nedostatek nebo nepříznivé rozdělení srážek v rozhodujících vývojových a reprodukčních fázích (v době kvetení, tvorby lusků a semen). Vhodnou vinařskou zónu charakterizuje roční úhrn srážek 550 mm. V suchých oblastech, zejména kukuřičné výrobní oblasti, je třeba při pěstování sóji s využíváním doplňkových závlah.