CIZRNA
Cizrna je známá již několik tisíc let. Jedná se o velice výživnou luštěninu, na pohled podobnou hrášku. Cizrna je jen o něco málo větší a má žlutou barvu. Někdy se ji říká římský hrách. Je plodem rostliny zvané cicer beraní, který nedorůstá výšky ani půl metru a plodí miniaturní lusky, které obsahují jen 1-3 semínka. Nejvíce se pěstuje v Indii, daří se jí ale také v Turecku, Sýrii nebo Austrálii.
Účinky na organismus
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pro osoby trpící kardiovaskulárními chorobami
- působí detoxikačně
Jsou složením bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, železo, vápník, hořčík, mangan, zinek a mnoho dalších prospěšných látek.
Pěstování
Vegetační doba je až 130 dní. Plodina má zvýšené nároky na teplo a světlo a malé nároky na vláhu a na půdu (nevhodné jsou půdy vlhké a těžké). Řidší porosty více využívají větvení při tvorbě výnosu. Hloubka setí odpovídá 40 – 70mm. Sklizeň i skladování cizrny je obdobné jako u hrachu.